jak trawimy białko zwierzęce czyli jajecznica bez jajek :)

Categories BlogPosted on

IMGP6163

Czasem bywa i tak, że naprawdę ale to naprawdę – nie mamy za wiele czasu… Wtedy robię jajecznicę z pomidorami – bez jajek

Pomidory są jednymi z warzyw stanowiącymi nasze błogosławieństwo! Mają one właściwości mocno odtruwające. Usuwają zastoje, które wytwarzają się z powodu złego wydzielania kwasów żołądkowych. Ich najważniejszym jednak działaniem jest wspomaganie trawienia produktów z białka odzwierzęcego. To dzięki nim możemy prawie bezkarnie zjeść ser pleśniowy lub kotlet.

Nie bez powodu po sutym białkowym posiłku czujemy się senni i zmęczeni… W czasie trawienia białek odzwierzęcych w organizmach żywych zachodzą specyficzne procesy chemiczne wymagające dużej dawki energii.

Naszym głównym dostawcą energii są węglowodany. Podczas ich trawienia nasz organizm rozbija je na swobodną energię, którą wykorzystuje do budowy i regeneracji organizmu oraz na dwutlenek węgla i wodę, które są łatwo wydalane.

Cząsteczka białka jest trudniejsza w obróbce – składa się z węglowodanu i azotu. Aby móc pozyskać energię i zużyć węglowodan trzeba odszczepić od niego azot. Nasze ciało nie może go zmagazynować i dąży do tego aby jak najszybciej wydalić go z organizmu. Proces odszczepiania i usuwania azotu wymaga ogromnej dawki energii. Około 30-40% energii z białka, które zjadamy zużywamy na powyższe procesy. Dlatego też ludzie desperacko poszukujący sposobu na schudnięcie często korzystają z diet białkowych – takich, w których je się prawie samo mięso i tłuszcze. Na początku rzeczywiście spadek wagi jest spory ale w konsekwencji oprócz szczuplejszej sylwetki doprowadzamy nasze ciało do ruiny… Proces trawienia takiej ilości białek ogromnie obciąża nie tylko nasz układ trawienny ale i nasze nerki oraz wątrobę, które powoli zaczynają nawalać. Rozpad takiej ilości aminokwasów ma duży wpływ na poziom glukozy we krwi, bilans wodny i bezpośrednio na stan naszych naczyń krwionośnych. Te zaś z kolei wpływają na zakłócenie dobrostanu całego naszego organizmu. Pamiętajmy też, że z wiekiem nasza zdolność do trawienia białek obniża się. Im jesteśmy starsi tym procesy trawienia i wydalanie są mniej wydolne, więc niestrawione białko leżąc długo w naszym układzie pokarmowym – gnije zatruwając nas jeszcze bardziej.

Tu właśnie pomocne są niektóre warzywa i owoce np. pomidory. Ich połączenie z białkiem odzwierzęcym wspomaga jego trawienie – pomaga w rozłożeniu tłuszczów i rozdzieleniu długich łańcuchów białkowych. Pomidory też – co ważniejsze – pomagają uwolnić nasz organizm od toksycznych substancji uwalnianych podczas trawienia białek

Pomidory działają wychładzająco na żołądek a rozgrzewająco na jelita. Ich smak to połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Według medycyny chińskiej budują Yin naszego ciała. Nawilżają. Medycyna naturalna uważa je za bardzo skuteczne w oczyszczaniu wątroby i usuwaniu toksyn z organizmu.

Polecane są dla osób żywiących się dużymi dawkami białka odzwierzęcego

Mimo swojego kwaśnego smaku pomidor działa alkalizująco na nasz organizm dlatego też zalecany jest do neutralizacji kwasowych pokarmów.

Najlepiej spożywać go w postaci sosów i past

Dziś szybciutka jajecznica z pomidorami ale bez jajek! Przepis podpatrzyłam w programie ?Atelier smaku? i troszkę zmodyfikowałam 🙂

To potrawa może podwyższyć energię kapha aby trochę to złagodzić dla osób z nadmiarem tej dosha proponuję dodać do niej trochę czarnej gorczycy i kuminu.

Potrawa będzie wzmagać energię pitta.

Potrawa nie powinna zaburzyć energii vata.

Składniki:

1 trójkąt sera pleśniowego typu brie;

2 dojrzałe czerwone pomidory;

1 łyżka ghee;

0,5 łyżeczki nasion czarnej gorczycy;

0,5 łyżeczki kurkumy;

sól i czarny pieprz:

Kroimy pomidory i ser na drobne kawałki 1-1,5 cm. Roztapiamy na patelni ghee i wrzucamy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy aż puszczą sok około 5-8 minut. Do podsmażonych pomidorów dodajemy kurkumę i pokrojony ser. Smażymy mieszając około 5 minut – do czasu kiedy ser zacznie się roztapiać  Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy natychmiast. Gotowe w 10-15 minut. Pyszne i proste.

 

 

4 comments

  1. Słyszałam, że jednym ze złych połączeń żywieniowych jest biały ser z pomidorem. Jak ta informacja odnosi się do zaproponowanej jajecznicy? I jeszcze jedna wątpliwość, czy ta potrawa nie jest zbyt tłusta?

    1. Potrawa jest rzeczywiście dość syta ale tłuszcz też jest potrzebny w diecie tyle, że w rozsądnych ilościach 🙂 Jajeczniczka powyższa podana z sałatką zielonych warzyw liściastych pojawia się czasem na moim stole ale wystarcza dla 4 osób: dwóch dorosłych i dwóch dzieci 🙂 Co do połączenia według mojej wiedzy wszystkie wysoko tłuszczowe białka dobrze łącza się ze wszystkimi kwaśnymi owocami, a do nich właśnie należy pomidor. Znam jeszcze jedną wersję tej jajecznicy gdzie pomidora zastępuje się garścią poszatkowanej kapusty pekińskiej – jest równie smaczna 😉

  2. Ja natomiast czytałem, że nie powinno dodawać się kwaśnych produktów do potraw pochodzenia nie roslinnego gdyż w pewnym stopniu blokują wydzielanie kwasów żołądkowych a wiadomo co to oznacza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *