no bo wątroba ważna jest…

Categories ajurweda - jak dbać o siebiePosted on

Kiedy oczyściliśmy organizm z pasożytów i oczyściliśmy jelito grube należy się zająć wątrobą. Nasza dieta i siedzący tryb życia mocno nadwyrężają siły tego organu.

Wątroba to nasza prywatna oczyszczalnia – jeżeli jest wydolna świetnie sprawuje swoje funkcję. Z czasem jednak kumuluje ona w sobie to co unieszkodliwiła stając się coraz mniej wydajną – co odbija się echem w całym naszym ciele. Oczyszczając ją wspomożemy dobrostan całego naszego organizmu.

Wątroba to największy gruczoł naszego ciała – waży 1,5-2 kg. Ma kształt dość nieregularnego ściętego stożka o obłych brzegach. Jest prawie całkowicie osłonięta przez otrzewną. Jedyny wolny bok przyrośnięty do przepony podąża za jej ruchem.

Tu staje się jasne to co czasem mówiłam na zajęciach o roli tłoczni brzusznej, oddychania z aktywnym pasem brzusznym, bandh i asan jogi. Możemy poprzez nie świadomie wspomóc utrzymanie wątroby na właściwym miejscu a także pomoc w jej lepszym dotlenieniu i oczyszczeniu.

Jako że system obiegu krwi w wątrobie jest bardzo rozwinięty przez organ ten przepływają ogromne ilości krwi w każdej minucie naszego życia – jeżeli wątroba nie pracuje wydolnie nieoczyszczona krew wraca do naszych organów wolniutko je podtruwając. Dodatkowo wątroba produkuje ogromne ilości limfy, która docierając do każdej komórki naszego ciała ma ogromny wpływ na nasz stan zdrowia. Ilość i jakość naszego „wewnętrznego morza” jest więc także w dużej mierze zależna od wątroby.

Wątroba uczestniczy też w procesach trawienia oraz przemiany materii – wytwarza żółć i mocznik. Mocznik jest końcowym produktem przemiany białkowej. Po wytworzeniu mocznik przez wątrobę wyprowadza się on na zewnątrz przez nerki. Zaburzenie w prawidłowych przemianach białkowych zatruwa więc nie tylko wątrobę ale i nerki a także cały nasz organizm. Niestety nasza wysoko białkowa dieta powoduje, że wątroba i nerki są non stop przeciążone…

Wytwarzanie żółci jest kolejnym procesem, w którym wątroba gra główną rolę. Żółć to wydzielina komórek wątrobowych. Uczestniczy ona w procesach trawienia neutralizując kwaśną zawartość miazgi pokarmowej wypływającej z żołądka. Pomaga ona w procesie wchłaniania tłuszczy i reguluje gospodarkę cholesterolem w naszym ciele. Dodatkowo żółć wpływa na poprawną perystaltykę jelit. Zaburzenie pracy wątroby w zakresie wytwarzania żółci mogą mieć więc daleko idące konsekwencje dla naszego zdrowia.

Częstym zaburzeniem wątroby jest powstanie kamieni żółciowych. Zwiększenie gęstości żółci i jej zastoje wpływają na powstanie kamieni. Statystyki podają, że co dziesiąty człowiek je ma. Natomiast to czy je mamy lub czy będzie mieć zależy od rodzaju pożywienia, sposobu oddychania i ilości ruchu w naszym życiu. Jedzenie tłustych przetworzonych potraw z dużą ilością białka jest prostą drogą do tej patologii wątroby. Podobnie brak ruchu. Ważne tu jest także oddychanie. Stresujący tryb życia i ciągle towarzyszące nam napięcia powodują, że już nawykowo oddychamy płytko, szczytami płuc. Powoduje to brak mechanizmu tłoczni brzusznej (wątroba przyrośnięta do przepony podąża za jej ruchem wspomagając krążenie krwi, procesy jej oczyszczania i przepływ żółci).

Medycyna naturalna także za pomocą źle funkcjonującej wątroby tłumaczy wszechobecne teraz alergie i braki witamin oraz składników mineralnych mimo nadmiaru przyjmowanego pożywienia. Zanieczyszczona wątroba powoduje, że część składników odżywczych, witamin i składników mineralnych będzie ją omijać i przechodzić przez inne żyły. Spowoduje to brak koniecznych przemian substancji w bardziej przyswajalną formę, która nie będzie zużyta w procesach budowy i odnowy naszych komórek. Te substancje będąc nieprzetworzone i pozostając we krwi będą krążyć po organizmie wywołując różnorakie reakcje alergiczne. Ponieważ w tej formie nasz organizm uzna je za ciała obce…

Medycyna chińska przypisuje wątrobie element drzewa i porę roku wiosnę. Teraz więc funkcje wątroby są najsilniejsze. Warto zadbać o nią na wiosnę 🙂

Następny wpis o tym jak to zrobić!

 

2 comments

  1. czekam na ciąg dalszy z niecierpliwoscią. obie z moją dzielną aczkolwiek nadwyrężoną nieco watrobaą już nie możemy się doczekać wskazówek jak o nią dbać.

  2. Wątroba bardzo nie lubi tłuszczów, bo to ona właśnie metabolizuje tłuszcze. Dlatego warto zastanowić się zanim sięgniemy po kolejnego schabowego, frytki czy ciasta. Tam w dużej mierze jest tłuszcz.

    Ja rzuciłem jedzenie smażonych potraw i lepiej czuje się moja wątroba. Robiłem sobie badania przed i po jakimś czasie diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *