odstresuj się i przegnaj raka czyli owsianka z brokułami :)

Categories BlogPosted on

IMGP6209

Zawsze lubiłam smak owsianki – łagodny i aksamitny – Przywodzi mi na myśl bezpieczeństwo i spokój. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa 🙂

Owies to jedno z zapomnianych rodzimych zbóż, wypartych przez wszechobecną modyfikowaną pszenicę. Zapomnieliśmy o jego naprawdę niesamowitych i wszechstronnych właściwościach…

Przede wszystkim to zboże, które jest naturalnym środkiem uspokajającym i odstresowującym. Niektóre z naturalnych produktów spożywczych zawierają organiczny chemiczny związek zwany tryptofanem. Przemiany tego niepozornego związku bardzo znacząco wpływają na nasz dobrostan ponieważ są źródłem melaniny oraz tym samym serotoniny – tak zwanych hormonów szczęścia. Hormony te są odpowiedzialne za regenerację naszego organizmu i odnowę oraz zdrowy sen. Sterują one także naszymi stanami psychicznymi co z kolei wpływa na całe nasze życie. W przetworzonej i rafinowanej żywności jest tryptofanu niewiele. Jego głównym źródłem są opisywana już wcześniej spirulina, drożdże, pestki dyni, migdały oraz wszelkie produkty sojowe. Mięso drobiowe oraz nieprzetworzone produkty mleczne także zawiera tryptofan. Niektóre jednak produkty spożywcze zawierają nie tylko związki konieczne do tworzenia prekursorów hormonów szczęścia – ile je same. Melatonina odpowiedzialna za nasz dobry sen i broniąca nas przed stresem występuje tylko w kilku produktach są to banany, pomidory, ryż i właśnie owies 🙂 Pamiętajcie też że osoby narażone na duży poziom stresu potrzebują jej więcej. Bardzo często u takich osób badania wykazują obniżony poziom właśnie melatoniny!

Oprócz odporności na stres melatonina wpływa na naszą aktywność dobową, dostosowanie się do pór roku oraz steruję do społu z serotonina naszą wagą 🙂 Hormony te mają wpływ nie tylko na nasz apetyt i spalanie kalorii ale także na to czy mamy energię do życia.

Bardzo ważną rolę owsianki upatruję także w jej działaniu antybakteryjnym i antyrakowym. W wielu ośrodkach leczenia raka jest ona jednym z podstawowych pokarmów. Nie tylko ze względu na działanie uspakajające ale mocne działanie antybakteryjne i odkażające a jednocześnie łagodzące. Oczyszcza ze złogów śluzowych, powleka i regeneruję nasz przewód pokarmowy. Usuwa jego stany zapalne i nadwrażliwość.

Owies ma naturę raczej ogrzewającą a jego smak jest słodki a jednocześnie lekko gorzki. Z punktu widzenia medycyny naturalnej świetnie odbudowuje Qi – siłę życiową. Usuwa cholesterol i wzmacnia serce. Z punktu widzenia medycyny chińskiej leczy system nerwowy i działa kojąco. Wpływa owies także przez zawartość fosforu na stan całego naszego systemu nerwowego wraz z mózgiem. Nie powoduje alergii.

Owies można nie tylko stosować w postaci owsianki czy poprzez dodawanie mąki owsianej do wypieków – to świetny zagęstnik i baza do zup wegańskich 🙂

Dziś prościutka i baaardzo zdrowa owsianka z brokułami.

Potrawa jest neutralna dla pitta. Dobrze nawilża vata. Może łagodnie wzmagać kapha więc polecam dodać dla osób z jej przewagą kurkumę i odrobinę kminku.

Składniki:

1 brokuł;

3 -4 łyżki ghee;

2-3 łyżki lub kostki wegetariańskiego bulionu warzywnego;

3-4 łyżki płatków drożdżowych;

6 łyżek drobnych płatków owsianych;

pieprz i sól do smaku;

Wrzucamy płatki owsiane do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym gazie do czasu aż kleik zgęstnieje ? około 5-8 minut od zagotowania. Brokuł kroimy na drobne kawałki. Roztapiamy w garnku ghee i wrzucamy do niego brokuł. Podsmażamy mieszając z 5 minut i zalewamy wodą tak aby przykryła 1 cm powyżej krawędzi brokuł. Dodajemy bulion w kostkach i płatki drożdżowe oraz kleik z owsianki.

Gotujemy od zagotowania 5 minut. Wyłączamy gaz i miksujemy zupę. Powinna wyjść dość gęsta i bardzo kremowa. Świetnie smakuję z ziarenkami podprażonego słonecznika i z garścią posiekanej kolendry. Gotowa w 15-20 minut. Zjedz i uspokój się 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *