ajurwedyjska dosha kapha i sałatka z botwinki i szparagów :)

Categories gotuj z ajurwedąPosted on

IMGP0591

Kapha to połączenie wody (apas) i ziemi (prithiwi). Kapha charakteryzuje zimno, wilgoć, tłustość i stabilność.

Osoby konstytucji kapha mają raczej solidną budowę ciała. Kości są dość grube i mało widoczne. Żyły pochowane. Biodra i ramiona są zazwyczaj dość szerokie. U części osób szeroka jest tylko klatka piersiowa. Mają bardzo dobrze rozwiniętą strukturę mięśniową i świetny tonus. Dobrze znoszą naprawdę duży wysiłek fizyczny choć za nim nie przepadają. Szczególnie niechętna jest kapha do ćwiczeń fizycznych wymagających szybkości. Lubią oszczędzać energię – na każdym poziomie.

Waga osoby typu kapha jest raczej średnia. Kapha ma skłonność do tycia nawet wtedy gdy je niewiele. Jeśli osoba tej konstytucji nie wykonuje żadnej aktywności fizycznej z łatwością tyje – szczególnie po przekroczeniu 30-40 roku życia. Kapha nawet kiedy już jest na diecie chudnie z dużą trudnością i kosztem dużych wyrzeczeń.

Osoby typu kapha lubią słońce, które je rozgrzewa. Dość łatwo się opalają mimo, że ich karnacja na co dzień jest raczej jasna. Skóra ich jest wyjątkowa gładka, gruba i miękka oraz dobrze ukrwiona. Mimo to często pozostaje w odbiorze chłodna. U osób z przewagą dosha kapha bardzo późno występują zmarszczki, a jeżeli już wystąpią to są to raczej zmarszczki grawitacyjne.

Osoby dosha kapha pocą się równomiernie i raczej niewiele.

Maja przeważnie ciemne kolory włosów od brązu do czarnych. To bardzo ładne włosy: grube, gęste, błyszczące i świetnie nawilżone. Często falowane.

Paznokcie mają regularne i silne.

Oczy są duże, błyszczące, skupione – we wszelkich odcieniach brązu lub rzadziej niebieskie – z pięknymi rzęsami.

Zęby są duże i zdrowe.

Osoby tej konstytucji mają umiarkowany apetyt. Często jednak zajadają emocje. Łatwo omijają posiłki – szczególnie poranne by wieczorem grawitować w stronę lodówki.

Sen zrównoważonej osoby typu kapha jest spokojny i długi.

Osoby typu kapha są bardzo głęboko emocjonalne i często ich myśli blisko związane są z uczuciami. Długo pamiętają co czuły w danej chwili.

Nauka przychodzi im dość trudno ale kiedy już się czegoś nauczą – zapamiętają to na długie lata. Kapha nie zapomina prawie niczego.

Osoby tej konstytucji są bardzo stabilne. Zazwyczaj zrównoważone i rozsądne. Są dość powolne ale systematyczne w dążeniu do swoich celów. Nie lubią zmian i starają się ich mniej lub bardziej unikać.

Niekiedy osoba typu kapha może reagować na problemy wycofaniem lub depresją. Bywa, że unika ludzi, jest skryta i raczej powściągliwa w kontaktach. Niezrównoważona osoba typu kapha jest zachłanna i zawistna.

To wyśmienici zarządzający i doskonali kierownicy. To także bardzo skuteczni przedsiębiorcy. Poprzez swój zmysł obserwacji, przemyślaną oszczędność, konsekwencję i cierpliwość świetnie realizują nawet bardzo rozciągnięte w czasie projekty. Kapha ma dar umiejętnego wyszukiwania istoty rzeczy – z łatwością przychodzi jej wybór tego co naprawdę ważne.

To najbardziej tolerancyjna i spokojna dosha. Dosha ludzi głęboko kochających. Dosha ludzi zadowolonych. To dosha szczęśliwych ludzi, która najczęściej docenia i cieszy się z tego co już ma.

 

Dziś sałatka z botwinki ze szparagami i orzechami w ciepłym słodko-kwaśnym sosie 🙂

Sałatka będzie dobra dla osób konstytucji kapha. Dla vata polecam dodać ciut więcej oleju a dla pitta ciut mniej octu balsamicznego.

Składniki:

podwójna garść listków różnych rodzajów sałat i szpinaku;

1 mały pęczek botwinki;

1/2 pęczka zielonych szparagów;

duża garść płatków migdałowych;

5 łyżek oleju z pestek winogron;

2 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego;

1 łyżka brązowego cukru lub syropu z agawy;

Listki sałaty rwiemy na kawałeczki i wrzucamy do miski. Szparagi myjemy i obrywamy i m zdrętwiałe końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie nie dłużej niż 8 minut. Odcedzamy i pozwalamy im ostygnąć. Potem kroimy w spore kawałki i dorzucamy do miski z sałatą. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Jak nabiorą kolorku odkładamy je do miski z sałatą i szparagami. Botwinkę myjemy i drobno kroimy razem z buraczkami. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i wrzucamy posiekana botwinkę z buraczkami. Smażymy około 5 minut a potem dolewamy ocet balsamiczny i dosypujemy brązowy cukier. Smażymy jeszcze 5 minut. Buraczki dorzucamy do sałatki a wszystko polewamy gorącym sosem. Pysznie smakuje z chlebem gryczanym 🙂

 

 

 

 

 

 

6 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *