ajurwedyjska dosha pitta i bezglutenowe chlebki ryżowo-jaglane :)

Categories gotuj z ajurwedąPosted on

 

IMGP0567

Dziś dosha pitta. Dosha pitta tworzą połączenia ognia (agni) i wody (apas). Pitta cechuje tłustość i gorąco oraz szybkość z jaką ulega podrażnieniu.

Osoba, u której dominuje ta energia jest średniej budowy. Często cechuje ją naprawdę wyważona proporcja w budowie ciała. To najbardziej zgrabna z dosh! Zazwyczaj średniej wagi – ani za gruba ani za chuda. Pitta nawet jak tyje to proporcjonalnie ? równomiernie na całym ciele. Ma stawy średniej wielkości – zawsze dobrze nasmarowane i bardzo sprawne.

Osoby tej konstytucji mają dość jasną karnację. Często można się doszukać w kolorze ich skóry barwy blado różowej. Osoby konstytucji pitta nie za dobrze reagują na słońce. Opalają się na czerwono i często u nich dochodzi do mniejszych lub większych poparzeń słonecznych. Często też są uczulone na słońce. Dopiero po paru dniach ostrożnego opalania skóra pitta nabierze brązowo-miedzianej słonecznej barwy.

Ogólnie pitta jest podatna na wszelkie podrażnienia i stany zapalne skóry. Skora pitta jest dobrze ukrwiona i często się rumieni szczególnie przy wysiłku fizycznym. Osoby o tej konstytucji pocą się mocno – często niezależnie od pogody. Często też mają spocone dłonie.

To osoby raczej sprawne fizycznie, o dobrym tonusie mięśniowym i lubiące aktywność. Przy odrobinie choć systematyczności stają się wyjątkowo skutecznymi zawodnikami.

Ich wieczna potrzeba rywalizacji pozwala im często wygrywać. Niemniej równie często pitta w swoim dążeniu do bycia „naj” zatraca się – nie wiedząc kiedy przestać.

Nie mają kłopotów z marznięciem – przeciwnie- ich skóra jest zawsze ciepła w dotyku. Osoby tej konstytucji często się przegrzewają – nie lubią więc upalnej letniej pogody i leżenia na plaży. Uwielbiają spać przy otwartym oknie nawet w czasie zimniejszych pór roku. Osoby konstytucji pitta często korzystają z klimatyzacji. Często też poprzez uczucie wewnętrznego ciepła rodzące niedostosowanie ubioru do pory roku zapadają na choroby zatok i zaziębienia.

Osoby tej konstytucji często są podatne na gorączkę lub wszelkie stany zapalne a także na nadciśnienie oraz choroby związane z wątrobą i śledzioną.

Włosy pitta są zazwyczaj dość cienki i delikatne choć bywa ich sporo. Są też najczęściej proste. Koloru raczej jasnego: blond do niezbyt ciemnych brązów. Wszystkie odcienie włosów rudych także charakteryzują osoby tej konstytucji. Włosy tej dosha szybko siwieją. Także łysienie u mężczyzn świadczy o przeważaniu energii pitta. Paznokcie mają mocne i dość elastyczne.

Osoby typu pitta mają oczy żywe o mocnym, intensywnym spojrzeniu – często zielone, orzechowe, piwne lub niekiedy bardzo jasno niebieskie.

Zęby mają równe i proporcjonalne jak resztę ciała.

Pitta ma dobry apetyt i potrafi dużo zjeść. Nie cierpi opuszczać posiłków i kiedy jest głodna naprawdę robi się zła. Jej ciało jest bardziej zdolne do postu niż jej umysł. Pitta lubi słodycze.

Osoby tej konstytucji są wzrokowcami i z łatwością umieją sobie wyobrazić co tylko chcą.

To najbardziej rozsądna dosha. Zrównoważone osoby tej konstytucji są bardzo stabilne emocjonalne. Wiedzą czego chcą i zdobywają to często bardzo świadomie. Cechuje je wrodzona praktyczność. Są to osoby odważne. Mają też masę cech dobrego przywódcy i lidera. Umieją podejmować decyzje szybko i sprawnie.

Pitta są bardzo bystre i inteligentne – wiedzą o tym i korzystają z tego. Często jednak gubi je arogancja i wrodzony brak cierpliwości prowadzące do wybuchów gniewu. Niezrównoważona pitta ma wybujałe ego, które przejawia się brakiem tolerancji oraz cynizmem.

Cechuje osoby tej konstytucji wysoki poziom energii rzutujący na wszystko, sprawiający, że zrównoważona pitta przechodzi przez życie z lekkością w otoczeniu gromady przyjaciół 🙂

Dziś bezglutenowe chlebki ryżowo-jaglane.

To chlebki świetne dla osób odchudzających się lub mających problem z zapewnieniem poziomu cukru lub z cukrzycą. Wzrost glukozy we krwi po spożyciu tych chlebków jest mniejszy niż 26% a stabilny poziom cukru utrzymuje się przez 4-5 godzin. Dla przykładu po spożyciu chleba pszennego wzrasta o 74% a i po chlebach razowych o około 39-42%.

Dzięki niskiemu wzrostowi glukozy we krwi długo jesteśmy po zjedzeniu tych chlebków syci. A żywiąc się nimi na stałe nie mamy napadów „wilczego apetytu” 🙂

Chlebki będą dobre dla dosha kapha. Dla dosha vata i pitta polecam dodać mniej kaszy jaglanej a w zamian dodać ryż basmati lub więcej otrąb owsianych.

 

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati;

1 szklanka kaszy jaglanej;

1/2 szklanki otrąb owsianych;

7 łyżek siemienia lnianego;

1-2 łyżeczki soli ( wedle uznania);

1 1/2 l wody;

Do dużego garnka wsypujemy ryż, kaszę i sól. Zalewamy 1 1/2 litra wody i gotujemy około 15 minut. Po około 10-15 minutach dosypujemy otręby owsiane i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i przywiera do dna można dolać jeszcze parę łyżek wody. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut aby kasza i ryż doszły. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Z powstałej masy formujemy płaskie placuszki i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Możemy posypać je dodatkowo nasionami chia lub siemieniem laninym. Pieczemy przez 60 minut.

Najlepiej smakują na ciepło. Mają chrupiącą skórkę a w środku są mięciutki. Ale całkiem dobre są też na zimno – jako drugie śniadanie lub do każdego innego posiłku jako pieczywo. Można je odgrzewać w piekarniku lub tosterze. Przechowujemy je w lodówce. Zdrowego smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *