ajurwedyjska dosha vata i polenta z kaszy kukurydzianej z suszonymi pomidorami :)

Categories Ajurweda w kuchniPosted on

IMGP0529

Ajurweda twierdzi, że nasza konstytucja ma wpływ na funkcjonowanie i metabolizm ciała oraz uwarunkowania umysłu. Może ona podpowiedzieć nam jaki wpływ będzie wywierał na nas otaczający nas świat, nasze zachowanie, emocje, których doświadczamy oraz smaki jakie jemy. Pojęcie ajurwedyjskich dosha tłumaczy dlaczego chociaż żyjemy w podobnym środowisku, doświadczamy podobnych emocji i jemy podobne jedzenie nasze organizmy niekoniecznie odpowiadają na nie w ten sam sposób.

Warto więc wiedzieć jakie jest nasza konstytucja (prakriti) czyli nasze wrodzone uwarunkowania i skłonności aby mądrzej i świadomiej żyć.

Dziś vata. Połączenie przestrzeni (akaśa) i powietrza (waju). Vata charakteryzuje zimno i suchość oraz nieregularność.

Ajurweda twierdzi, że nasza konstytucja ma wpływ na funkcjonowanie i metabolizm ciała oraz uwarunkowania umysłu. Może ona podpowiedzieć nam jaki wpływ będzie wywierał na nas otaczający nas świat, nasze zachowanie, emocje, których doświadczamy oraz smaki jakie jemy. Pojęcie ajurwedyjskich dosha tłumaczy dlaczego chociaż żyjemy w podobnym środowisku, doświadczamy podobnych emocji i jemy podobne jedzenie nasze organizmy niekoniecznie odpowiadają na nie w ten sam sposób.

Warto więc wiedzieć jakie jest nasza konstytucja (prakriti) czyli nasze wrodzone uwarunkowania i skłonności aby mądrzej i świadomiej żyć.

Dziś vata. Połączenie przestrzeni (akaśa) i powietrza (waju). Vata charakteryzuje zimno i suchość oraz nieregularność.

Osoby o tej konstytucji są albo wysokie albo niskie. Zazwyczaj szczupłe i smukłe, a często wręcz chude z widocznymi przez skórę żyłami i ścięgnami. Osoby typu vata nie maja tendencji do tycia i muszą się sporo napracować aby nazbierać zbędnych kilogramów 🙂 Jeżeli już przytyją to w okolicy brzucha najczęściej przez skłonność do podjadania niezdrowego jedzenia. Wrodzona potrzeba vaty do „dziania się”, ciekawość i ciągła potrzeba stymulacji sprawiają, że osoby o tej konstytucji uwielbiają chrupiące i słone przekąski: chipsy, paluszki, krakersy i orzeszki. Często też wlaśnie dzięki nim nabawiają się opasającej talie oponki.

Charakteryzuje je pewna nieregularność budowy: zbyt długie lub krótkie nogi lub ręce, zbyt szerokie lub wąskie stopy, zbyt małe lub duże dłonie, krzywe nogi, za duży nos, krzywe zęby, odstające duże uszy, wrodzone skrzywienia kręgosłupa etc. Osoby te maja widoczne, wystające i duże stawy, które często wydają dźwięki podczas ruchu.

Zawsze wiercą się, wymachują rękami i gestykulują. Cechuje je wrodzona żywotność i temperament a energia objawia się w ich ciele.

Osoby typu vata w przeważającej większości maja ciemna cerę. Bardzo szybko się opalają i nie doświadczają poparzeń słonecznych. Słońce im służy i energetyzuje je. Po powrocie ze słonecznych wakacji mają zawsze podwyższony zasób i tak sporej energii. W zimne, ciemne deszczowe dni vata cierpi i ma mniej siły do działania. Pojawienie się slońca zawsze wywołuje u niej uśmiech 🙂

To osoby, które często marzną. Mają zazwyczaj zimne dłonie lub stopy i często im towarzyszy uczucie zimna – nawet w środku lata. Objawy te jednak można zlikwidować przemyślaną i systematyczną dietą.

Skóra osób typu vata jest szorstka i zimna. Bardzo często cienka. Często doświadczają pękania skóry na dłoniach lub stopach i jej zgrubienia na kolanach i łokciach. Skóra osób vata jest zawsze sucha lub dramatycznie sucha. Kobieta typu vata nie rusza się z domu bez kremu do rąk i błyszczyka do ust 🙂

Osoby tej konstytucji dorabiają się wielu zmarszczek – szczególnie mimicznych. Wokół oczu i ust tworzą im się zmarszczki od śmiechu. Ponieważ są bardzo emocjonalne, często spontaniczne i żywo reagują na wszystko co ich dotyka. Ich twarz żyje i prawdziwie oddaje to co myślą i czują. Nie będzie więc z osoby typu vata dobry pokerzysta.

Vata nie poci się albo poci się tylko w wybranych miejscach ciała – jak na przykład tylko na czole lub dłoniach. Vata natomiast poci się nadmiernie kiedy jest zdenerwowana lub kiedy doświadcza nowych stresujących sytuacji.

Paznokcie i włosy vaty są szorstkie, suche i łamliwe. Włosy mają tendencje do plątania się. Są delikatne i zazwyczaj cienkie. Bardzo często kręcone. W kolorze ich włosów zawsze można doszukać się szarości. Włosy te często przetłuszczają się przy podstawie kiedy końce są dramatycznie suche. Mają tendencje do kruszenia się. Paznokcie vaty są rowkowane i często nierówne. Ich kształt także bywa nieregularny. Osoby tej konstytucji bardzo często też ogryzają paznokcie lub skórki.

Oczy osób o konstytucji vata są najczęściej szare bądź niebieskie.

Osoby tej konstytucji są aktywne. Szczerze i często mało przemyślanie oddają się z całym sercem temu co robią. Osoba typu vata angażuje się bardzo w to co robi nawet kosztem siebie. Często doprowadzają się do permanentnego zmęczenia i wypalenia. Ogólnie są to osoby mało wytrzymałe pod względem fizycznym. Ich mięśnie są zazwyczaj słabe. Dużo pracy kosztuje vate osiągnięcie odpowiedniej i zrównoważonej tężyzny fizycznej. Osoby tej konstytucji często doświadczają przykurczy w różnych częściach ciała, a ich mięśnie i stawy nie przepadają za intensywnym rozciąganiem. Intensywny wysiłek fizyczny je wyczerpuje.

Apetyt osób konstytucji vata jest spory i niezrównoważony. Czasem bardzo mały a czasem ogromny. Zazwyczaj vata nakłada sobie na talerz więcej niż jest w stanie zjeść. Często jednak wystarcza jej do zaspokojenia głodu niewielka porcja za to jedzona kilkakrotnie w ciągu dnia. Osoby tej konstytucji źle znoszą głód lub choćby brak posiłku. Wszelkie głodówki i posty przychodzą im z trudem i bardzo je osłabiają.

Vata to dosha, która ma najwięcej snów. Często też je przeżywa i pamięta. Niestety sny te zwykle są dość niespokojne i bardzo aktywne.

Vata potrafi być impulsywna. Nie kieruje nią jednak gniew czy złość. Częściej to po prostu zbyt szczera reakcja pochłoniętego czym innym umysłu. Zrównoważona vata jest tolerancyjna i ma w sobie ogrom zrozumienia. Ma problem z wypracowaniem cierpliwości i systematyczności. Ale osobiście jestem przykładem tego, że jest to możliwe 🙂 Vata nigdy nie trzyma długo urazy. Nawet jeśli coś ją zdenerwuje – to tylko na moment. Za chwilę już nie będzie pamiętać o co chodziło.

Jeżeli w życiu vata dzieje się coś złego lub coś co nie przebiega po jej myśli jej pierwszą emocjonalną reakcją na otoczenie jest niepokój lub strach. U niezrównoważonej vata może on prowadzić do ciągłych, kompulsywnych myśli i poczucia osaczenia. Jednak złagodzona vata potrafi sobie z tym radzić a jej kreatywny umysł bez trudu wyciąga ją z niejednej życiowej opresji.

Osoby typu vata szybko i z łatwością się uczą. Niestety równie szybko zapominają wszystkiego czego się nauczyły jeśli tylko nie używają tego na co dzień.

Osoby tej konstytucji są bardzo wrażliwe i wyczulone na otoczenie. Bywają zmienne. Systematyczność ciężko im przychodzi, a życie pod jej dyktando skutkuje potrzebom stymulacji na innych poziomach. To najbardziej twórcza i kreatywna dosha. Tworzenie to jej prawdziwa natura. Potrzebuje zmiany do życia. Cały czas planuje i marzy. Zrównoważona vata ma siłę i energię – potrafi przenieść swoje niezliczone pomysły w sferę rzeczywistostą. Dla zrównoważonej osoby tej dosha nie ma ograniczeń 🙂

 

Następny wpis będzie dotyczył pozostałych dwóch dosha. Potem opiszę to co powinna każda z nich jeść i co robić aby zachować harmonię i maksymalizować swój dobrostan.

 

Dziś polenta z kaszy kukurydzianej z suszonymi pomidorami

Sama kukurydza jest sucha i lekka oraz rozgrzewająca więc zaburza dosha vata. Jednak w tej postaci podana, wcześniej gotowana w dużej ilości mleka roślinnego nie powinna mocno zaburzać dosha vata. Łagodnie zaburza dosha pitta i kapha.

 

Składniki:

2 szklanki kaszki kukurydzianej (drobnej);

3 szklanki wody;

2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego;

1 szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego);

1 duża cebula;

7-8 suszonych pomidorów z oleju;

2-3 ząbki czosnku;

3-4 łyżki oliwy z oliwek (może też być oliwa z suszonych pomidorów);

1 łyżeczka suszonego rozmarynu;

sól i pieprz;

w garnku kaszkę zalewamy wodą. Dodajemy kostki bulionowe i pół łyżeczki soli oraz mleko roślinne. Gotujemy ciągle mieszając dopóki kaszka nie wchłonie płynu co w zależności od grubości kaszki trwa od 8 do 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Zostawiamy pod przykryciem w garnku aby kaszka doszła.

Piekarnik nastawiamy na temperaturą 180 stopni.

Cebulkę i czosnek obieramy po czym drobno kroimy. Suszone pomidory odsączamy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i smażymy ją mieszając 5-8 minut ? dopóki nie nabierze ciut brązowego kolorku. Dorzucamy czosnek, zmielony rozmaryn i suszone pomidory. Smażymy wszystko na małym ogniu mieszając 5 minut. Dorzucamy zawartość patelni do kaszki i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do foremki. Jeśli nie jest silikonowa trzeba ją wyłożyć papierem albo wysypać bułką tartą. Pieczemy w piekarniku około 30 minut.

Polenta najlepiej smakuje kiedy ostygnie. Wtedy też lepiej wychodzi z foremki i sprawniej można ją pokroić. Najlepiej przechodzi smakiem na drugi dzień. My ją jemy w plastrach podsmażoną polaną sosami wszelakiej maści: koperkowym, grzybowym, chrzanowym etc. Dobrze też smakuje na zimno ? jako drugie śniadanie. Smacznego

 

 

Następny wpis będzie dotyczył pozostałych dwóch dosha. Potem opiszę to co powinna każda z nich jeść i co robić aby zachować harmonię i maksymalizować swój dobrostan.

 

Dziś polenta z kaszy kukurydzianej z suszonymi pomidorami 🙂

Sama kukurydza jest sucha i lekka oraz rozgrzewająca więc zaburza dosha vata. Jednak w tej postaci podana, wcześniej gotowana w dużej ilości mleka roślinnego nie powinna mocno zaburzać dosha vata. Łagodnie zaburza dosha pitta i kapha.

 

Składniki:

2 szklanki kaszki kukurydzianej (drobnej);

3 szklanki wody;

2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego;

1 szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego);

1 duża cebula;

7-8 suszonych pomidorów z oleju;

2-3 ząbki czosnku;

3-4 łyżki oliwy z oliwek (może też być oliwa z suszonych pomidorów);

1 łyżeczka suszonego rozmarynu;

sól i pieprz;

w garnku kaszkę zalewamy wodą. Dodajemy kostki bulionowe i pół łyżeczki soli oraz mleko roślinne. Gotujemy ciągle mieszając dopóki kaszka nie wchłonie płynu co w zależności od grubości kaszki trwa od 8 do 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Zostawiamy pod przykryciem w garnku aby kaszka doszła.

Piekarnik nastawiamy na temperaturą 180 stopni.

Cebulkę i czosnek obieramy po czym drobno kroimy. Suszone pomidory odsączamy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i smażymy ją mieszając 5-8 minut ? dopóki nie nabierze ciut brązowego kolorku. Dorzucamy czosnek, zmielony rozmaryn i suszone pomidory. Smażymy wszystko na małym ogniu mieszając 5 minut. Dorzucamy zawartość patelni do kaszki i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do foremki. Jeśli nie jest silikonowa trzeba ją wyłożyć papierem albo wysypać bułką tartą. Pieczemy w piekarniku około 30 minut.

Polenta najlepiej smakuje kiedy ostygnie. Wtedy też lepiej wychodzi z foremki i sprawniej można ją pokroić. Najlepiej przechodzi smakiem na drugi dzień. My ją jemy w plastrach podsmażoną polaną sosami wszelakiej maści: koperkowym, grzybowym, chrzanowym etc. Dobrze też smakuje na zimno ? jako drugie śniadanie. Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Iza, ten opis brzmi jakoś dramatycznie, a kobiety Vata – te znane mi osobiście 😉 są piękne! Takie małe sprostowanie przyszło mi do głowy, bo budowałam sobie portret vaty z cech , które wymieniłaś (wiem, że prawdziwe) i wyszedł mi strach na wróble 😉

    1. Oj nie chciałam aby tak wyszło! Siądę w czwartek i to poprawię 🙂 Ja sama jestem vata i znam tą dosha najlepiej. Może starałam się być zbyt obiektywna i stąd ta suchość nadmierna. W sam raz dla vata 🙂

  2. Przepyszne! Do tej pory robiłam coś podobnego z ryżem albo kaszą jaglaną. Kolejny łatwy przepis i co najważniejsze smakowało wszystkim. Podsmażaliśmy na oleju kokosowym. Podałam z misą sałaty. Może kiedyś podasz przepisy na pyszne sosy do wykorzystania w takich daniach?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *