o jesiennej diecie raz jeszcze czyli pasztet z fasolki adzuki z masłem orzechowym :)

Categories BlogPosted on

IMGP8230

Czas jesieni jest specyficzny. To czas zmiany. Czas pożegnania nadaktywności lata i przygotowania się do bezruchu zimy. Cała przyroda kurczy się i zamiera. Wszystko wkoło kieruje energię do środka. My też.

Zmieniamy sposób przygotowania pożywienia. Zapotrzebowanie na ciepło wzrasta. Zaczynamy częściej piec i smażyć. Używamy bardziej esencjonalnych smaków oraz bardziej skoncentrowanych pokarmów.

Jemy jedzenie dzięki któremu nasza krew zgęstnieje co przygotuje nasze ciało do zimniejszej pogody. Należy włączyć do menu smak kwaśny.

Częściej powinniśmy teraz jadać: kiszonki wszelakie, chleb pieczony na zakwasie, fasolkę adzuki, oliwki, pory, kwaśne odmiany owoców, grajpfruty, limonki i cytryny oraz sery i jogurty.

Do gotowania używamy mniejszej ilości wody. Gotujemy na mniejszym ogniu za to dużo dłużej niż w cieplejszych miesiącach.

Kiedy patrzymy bardziej subtelnie postrzegamy jesień jako czas sprzyjający wyciszeniu i skupieniu. Czas wglądu w siebie – tak bardzo potrzebny J Czas porządkowania kończący chaos lata.

Z wyżej wymienionych pokarmów polecam teraz szczególnie fasolkę adzuki. To nasionko ma smak kwaśny i słodki jednocześnie. Jego zastosowanie w medycynie naturalnej jest bardzo szeroki i na pewno jeszcze nie raz o napiszę. Dziś chciałabym wspomnieć o mocno odtruwającym i jednocześnie osuszającym działaniu fasolki adzuki.

Uważa się w medycynę chińskiej że fasolka ta ma mocne działanie osuszające. Zmniejsza śluz w ciele, zastoje, obrzęki oraz wszelkie zatrzymania wody w organizmie. Ma silne działanie moczopędne i stosowana jest bardzo często w leczeniu infekcji pęcherza moczowego. Stosuje się ją jako pełnowartościowy pokarm w stanach nadmiaru.

Jest jednym z zalecanych pokarmów białkowych dla osób pragnących zmniejszyć ciężar ciała. Posiada dużo białka, magnezu i witamin oraz błonnika przy jednoczesnej minimalnej zawartości tłuszczu.

Fasolka adzuki będzie zaburzać dosha vata choć w poniższym przepisie jej suchość na pewno złagodziło ghee i masło orzechowe. Natomiast jej działanie wychładzające zostało zneutralizowane przez długie piecznie. Danie będzie umiarkowanie łagodzić dosha kapha i pitta.

Składniki:

300 g fasolki adzuki;

2 cebule;

3 ząbki czosnku;

5-6 łyżeki płatków owsianych;

3-4 łyżki ghee;

5-6 łyżek masła orzechowego;

1-2 łyżki majeranku;

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków;

sól i pieprz;

Fasolkę namaczamy na noc i gotujemy. Polecam gotować w garnku bez przykrycia ponieważ wtedy łagodzimy jej właściwości wzdymające 🙂 Kiedy fasolka będzie ugotowana odsączamy ją. Zamiast fasolki adzuki można użyć każdej innej. Pasztecik będzie miał wtedy inny kolor i inne właściwości ale smak będzie podobny 🙂

Płatki zalewamy gorącą wodą 1 cm powyżej ich powierzchni.

Cebulę kroimy i smażymy na ghee. Kiedy cebulka będzie już przyrumieniowa dorzucamy do niej pokrojone ząbki czosnku i smażymy jeszcze chwilę.

Do dużej miski wsypujemy fasolkę, namoczone płatki, usmażoną cebulkę z czosnkiem, masło orzechowe, majeranek i przyprawę 5 smaków. Wszystko dokładnie blendujemy. Sporo solimy do smaku. Dodajemy też pieprzu. Pieczemy w foremce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut.

Pasztet smakuje najlepiej na drugi dzień. My często go jemy w plasterkach podsmażonego na ghee z dużą ilością sałatek i surówek. Podsmażony pięknie pachnie czosnkiem i orzechami 🙂

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *