odtrutki pokarmowe i zupa krem z czerwonej soczewicy, pomidorów i mleka kokosowego :)

Categories gotuj z ajurwedąPosted on

IMGP3733

 

Według ajurwedy każdy z nas jest inny i wyjątkowy. Każdy ma inne potrzeby i wykazuje inne skłonności. Także to co jemy nie na każdego działa tak samo.

We wczenniejszych postach podawałam już jakie pokarmy są dla jakiej dosha korzystne, a jakie nie.

Dziś podaję listę odtrutek pokarmowych na pokarmy, których jedzenie nam nie służy. Odtrutki te będą łagodzić działanie poszczególnych pokarmów. Odtrutkami są najczęściej inne pokarmy lub sposoby obróbki.

Powinno sie je używać w czasie jedzenia danej potrawy lub w czasie jej przygotowania.

Opracowanie wg Vasant Lad.

 

Odtrutki pokarmowe:

  1. Warzywa:

rośliny strączkowe – czosnek, gożdziki, pieprz czarny, pieprz turecki, imbir, sól kamienna, chili, gotowanie bez przykrywki, namaczanie na noc w wodzie;

kapustne – duszenie lub gotowanie na oleju słonecznikowym z kurkumą oraz ziarnami gorczycy;

czosnek – cytryna, wiórki kokosowe;

cebula – cytryna, sól, jogurt, ziarna gorczycy, gotowanie, duszenie;

zielone sałaty – oliwa z oliwek z sokiem z cytryny;

ziemniaki – ghee (klarowane masło) z pieprzem;

pomidory – limonka, kminek;

  1. Owoce:

awokado – kurkuma, cutryna, czosnek, czarny pieprz;

banany – kardamon;

mango – ghee z kardamomem;

melon – wiórki kokosowe z kolendrą;

suszone owoce – namaczanie w wodzie;

  1. Zboża:

pszenica – imbir;

owies – kurkuma, gorczyca, kminek;

ryż – goździki, pieprz ziarnisty, prażanie na ghee przed gotowaniem;

  1. Nabiał:

ser – czarny pieprz, pieprz turecki, chili;

śmietana – kolendra, kardamon;

jogurt – kminek, imbir;

jajka – natka pietruszki, cebula, kurkuma;

  1. Mięso:

ryby – wiórki kokosowe, cytryna, limonka;

mięso czerwone – pieprz turecki, chili, goździki;

  1. Orzechy i nasiona – namaczanie na noc, gotowanie, przypiekanie;

Masło arachidowe – imbir, kumin;

  1. Używki:

alkohol – kminek, kumin, kardamon (żuć 1/2 łyżeczki);

czarna herbata – imbir;

kawa – gałka muszkatułowa, kardamon;

lody – kardamon, goździki;

czekolada – kardamon, kminek,kumin;

słodycze – sproszkowany imbir;

tytoń – nasiona selera, kłącze tataraku;

 

Dziś gęsta i kremowa zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów gotowanych w mleku kokosowym.

Zupa będzie wzmagała dosha pitta dlatego polecam dla osób tej dosha dodać do zupy ciut więcej prażonego kumin, imbiru oraz sok z limonki.

 

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy;

5 dużych i dojrzałych pomidorów;

1 litr wody;

2 szklanki mleka kokosowego;

1 cebula;

3-4 plasterki imbiru;

1 łyżeczka nasion kuminu;

1 łyżeczka cynamonu;

2-3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek;

1 kostka ekologicznego bulionu warzywnego;

1 łyżka brązowego cukru syropu z agawy;

sól i pieprz;

Pomidory nacinamy nożykiem w krzyżyk i na moment wkładamy do wrządku. Po wyciągnięciu zdejmujemy skórkę. Kroimy je drobno. Cebulkę obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dorzucamy kumin i prażymy mieszając 2-3 minuty. Dorzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy dopóki nie zbrązowieje. Dodajemy cynamon, kostke bulionową, cukier, rozdrobnione plasterki imbiru i pokrojone pomidory. Dusimy mieszając 5-8 minut. Dolewamy wody i mleka kokosowego i dorzucamy soczewicę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu około 20 minut. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Blendujemy blenderem na gładki mus. Kremowego smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *