Ajurweda to sanskrycki termin, w którym ajus oznacza życie, a veda mądrość, wiedzę, naukę czyli mądrość życia, wiedza życia. Ta wiedza o zdrowym życiu jest prawdopodobnie jednym z najstarszych systemów leczniczych medycyny naturalnej i jest nieprzerwanie stosowana od blisko 5 tysięcy lat. 

Ajurweda traktuje człowieka jako swoisty mikrokosmos, ściśle połączony z całym wszechświatem, makrokosmosem. Ujmuje człowieka holistycznie – na wielu poziomach i w wielu aspektach życia. Twierdzi ona że harmonia jest naszym naturalnym stanem i podstawą do naszej samorealizacji. Natomiast chorobę, cierpienie traktuje jako zaburzenie wywołane przez  niewłaściwe czynniki. U podstaw uzdrawiania leży więc poznanie swojej własnej natury co jest świadomą podstawą do osiągnięcia dobrostanu. 

Wraz ze zrozumieniem własnej natury ma tu następować świadoma zmiana postaw, nawyków oraz diety. Jednym z podstawowych narzędzi, które możemy użyć aby polepszyć dobrostan jest świadoma i uważna zmiana naszej diety.

Zapraszam Was na cykl warsztatów „Ajurweda w kuchni”, podczas których będę uczyła Was jak zastosować ajurwedyjskie zalecenia praktycznie. W tym wypadku podczas planowania i przyrządzania posiłków.

Według ajurwedy do zachowania dobrostanu konieczne jest życie w harmonii z naturą, w szczególności z porami roku rtucarya. Adaptacja do środowiska wymaga właściwej diety, zmiany niektórych zwyczajów, nawyków i zachowań.

Pierwsze cztery warsztaty bedą opisywały zmianę nawyków i diety aby dostosować nas najpełniej do kolejnej pory roku. Warsztaty będą skłądałyt się z części teoretycznej i praktycznej.

Najbliższy warsztat zajmuje się więc dostosowaniem nas do jesieni – „Ajurweda na jesień”.

W czasie warsztatów dowiemy się jak dostosować dietę do zbliżającej się jesieni oraz nauczymy się gotować łagodzące nas na jesień potrawy, przygotowywać napoje oraz robić własne masale (przyprawy).

Każdy z uczestników z moją pomocą upichci wszystkie potrawy, upraży i zmieli własne masale oraz herbatki. Każdy też będzie mógł zabrać część z nich „na spróbowanie” dla bliskich. 

Na najbliższych warsztatach postaramy się zatrzymać chwilę – magiczne zdjęcia będzie nam robić Ana Gołębiowska.

Więc każdy z uczestników dostanie je na pamiątkę 🙂

Warsztaty zaplanowane są tak aby wspólnie także pobiesiadować – w ramach przerwy pomiędzy kolejnymi etapami kulinarnej przygody i wykładami. 

Nauczymy się robić tradycyjne potrawy kuchni indyjskiej: trzy dania główne w tym jedno z tofu i jedno z warzyw strączkowych, zupę, dodatek do dania głównego, tradycyjny napój oraz deser. Wszystkie polecane na jesień. Nauczymy się także robić  własnoręcznie mieszanki  przypraw, które wzbogacą każde danie oraz nośnik do nich.

Jako że jedzenie jest w ajurwedzie ważne – ma być aromatyczne, świeże i pyszne. Ma nam sprawiać przyjemność, a jednocześnie nas harmonizować. 

Wśród zapachu indyjskich przypraw i ich intensywnych kolorów zapraszam Was na wspólną kulinarną przygodę.

Zapraszamy Was do Restauracji w Starym Młynie, która powstała w miejscu starego młyna wodnego. Dokładnie w miejscu gdzie w tej chwili znajduje się taras  dla gości restauracji, przebiegało koryto rzeki Dramy, która napędzała młyńskie koło przytwierdzone do południowej ściany budynku.  

Nasze warsztaty będą się odbywały na piętrze w sali pełniącej niegdyś funkcję spichlerza. Do dziś zachwala się tutaj niemalże 100 letnia drewniana podłoga.

Miejsce starano się zachować w stylu budynku. Z pewnością połączenie klimatycznego miejsca z magicznymi aromatami kuchni ajurwedyjskiej pozostawi w Was nie tylko wiedzę merytoryczną ale też wyjątkowe wspomnienia. 

Dysponujemy również bazą noclegową więc jeśli jesteś z daleka – zapraszamy serdecznie – zostań u nas dłużej. 

Prowadzący: Izabela Raczkowska

Współpraca: Karolina Burda

Termin: 14 wrzesień 2019r

Czas trwania: 11.00 – 17.00

Miejsce: Restauracja w Starym Młynie ul. Wolności  28a w Zbrosławicach – na terenie Ośrodka Jeździeckiego Zbrosławice 

Koszt: 400 zł

Zapisy – wyłącznie mailowe: izaraczkowska@gmail.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *