„Ajurweda w kuchni

Zima to specyficzny czas dla naszej duszy i dla naszego ciała. Zima to czas statyki czas kapha – przyroda zamiera, my w pewnej części też. To czas, w którym powinniśmy zwolnić, wyluzować, wyciszyć się i skupić na wnętrzu. Czas gromadzenia i porządkowania wszystkiego: wiedzy, wrażeń, zwyczajów, poglądów i idei, z którymi zetknęliśmy się w aktywniejszych porach roku. Czas rozumienia.

Krótkie dni, mało słońca, niskie ciśnienie i niskie temperatury powodują, że nasz organizm naturalnie zwalnia bieg dostosowując się do środowiska. Stajemy się senni, częściej narzekamy na zmęczenie i częściej borykamy się ze stanami obniżonego nastroju. Niestety czasy, w których żyjemy, nadmiar obowiązków i ciągłe bycie w biegu nie zawsze pozwala nam dostosować rytm naszej codzienności do pór roku.

Dlatego wraz z początkiem zimy powinniśmy zadbać jak najlepiej o odpowiednia dietę – dostosowującą nas do zmian zachodzących za oknem.

Zapraszam Was na drugi z cyklu warsztatów „Ajurweda w kuchni„, podczas których pokazuję jak zastosować ajurwedyjskie zalecenia praktycznie. W tym wypadku podczas planowania i przyrządzania posiłków dostosowujących nas do niebawem nadchodzącej zimy.

Zapraszam Was więc na warsztat „Ajurweda na zimę„.

W czasie warsztatu nauczymy się gotować łagodzące nas na zimowy czas potrawy, przygotowywać napoje oraz robić własne masale (przyprawy).

Każdy z uczestników z moją pomocą upichci wszystkie potrawy, upraży i zmieli własne masale oraz herbatki. Każdy też będzie mógł zabrać część z nich „na spróbowanie” dla bliskich. 

Warsztaty zaplanowane są tak aby wspólnie także pobiesiadować – w ramach przerwy pomiędzy kolejnymi etapami kulinarnej przygody. 

Nauczymy się robić tradycyjne potrawy kuchni indyjskiej: dwa dania główne w tym jedno z tofu i jedno z warzyw strączkowych, zupę, dodatek do dania głównego, tradycyjny napój oraz deser. Nauczymy się także robić  własnoręcznie mieszanki  przypraw, które wzbogacą każde danie.

Jako że jedzenie jest w ajurwedzie ważne – ma być aromatyczne, świeże i pyszne. Ma nam sprawiać przyjemność, a jednocześnie nas harmonizować z nadchodzącą porą roku. 

Dom pachnący w zimie nasyconymi indyjskimi przyprawami od razu staje się ciepły i przytulny.

My zaś z zapachu cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej zbudujemy ochronę przed szarością, wilgocią i zimnem zza okna 🙂

Wśród zapachu indyjskich przypraw i ich intensywnych kolorów zapraszam Was na wspólną kulinarną przygodę.

Zapraszamy Was do Restauracji w Starym Młynie, która powstała w miejscu starego młyna wodnego. Dokładnie w miejscu gdzie w tej chwili znajduje się taras  dla gości restauracji, przebiegało koryto rzeki Dramy, która napędzała młyńskie koło przytwierdzone do południowej ściany budynku.  

Nasze warsztaty będą się odbywały na piętrze w sali pełniącej niegdyś funkcję spichlerza. Do dziś zachwala się tutaj niemalże 100 letnia drewniana podłoga.

Miejsce starano się zachować w stylu budynku. Z pewnością połączenie klimatycznego miejsca z magicznymi aromatami kuchni ajurwedyjskiej pozostawi w Was nie tylko wiedzę merytoryczną ale też wyjątkowe wspomnienia. 

Dysponujemy również bazą noclegową więc jeśli jesteś z daleka -zapraszamy serdecznie – zostań u nas dłużej. 

Prowadzący: Izabela Raczkowska

Współpraca: Karolina Burda

Termin: 2 listopad 2019r

Czas trwania: 11.00 – 17.00

Miejsce: Restauracja w Starym Młynie ul. Wolności  28a w Zbrosławicach – na terenie Ośrodka Jeździeckiego Zbrosławice 

Koszt: 400 zł

Zapisy – wyłącznie mailowe: izaraczkowska@gmail.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *